Sargents prydæble / Paradisæbler
(Malus sargentii, Malus sieboldii)

tr015

Sargents prydæble og Toringo-æble

Den, som blot en enkelt gang har set den yppige blomstring og de lysende små frugter på et paradisæbletræ, har også lyst til selv at få sådan et træ i sin have.

Navnet paradisæble er egentlig et stort begreb. Det betegner henved 30 arter og talrige varianter og sorter af slægten Malus, det lille husæble. Vildarterne stammer alle fra Asien og Europa, nogle få stykker kommer fra Nordamerika. Malus er latin og betyder æbletræ.

Vigtigt

Både Sargents prydæble og Toringo-æble holder af solen. Jorden skal være letmuldet og næringsrig, men træerne klarer sig også i lerjord. De er begge nemme at passe og skal ikke beskæres. Plant træerne på et beskyttet sted, da de er sarte over for især årets sidste frost.

Sargents prydæble

Blandt de sorter, der i stort antal er fremelsket og forædlet til haven, er der også et lille antal vildarter og forædlede arter, der kan købes. Hos os er det først og fremmest Malus sieboldii, Toringo-æble, og Malus sargentii, Sargents prydæble. Hvis man kun har lidt plads i haven, kan især Sargents prydæble anbefales. Træet vokser næsten buskagtigt og bliver sjældent mere end 3 m højt, men breder til gengæld sine grene godt ud: På de tykke grene danner der sig ofte torne.

 

Lys: Solrig
Blomstring: Maj
Højde: 3 - 4 m.
Jord: Al slags havejord med godt dræn
 

Smukt året rundt

I maj, i lune år måske allerede i april, begynder Malus sargentii at pryde haven med sine sarte. lyserøde blomsterknopper, der sidder som et fortryllet farveskær på grenene. Inden længe folder de lyserøde blomsterknopper sig ud til strålende hvide blomster, der helt dækker træet. Fra de små hvide blomster udvikler der sig minifrugter, der vokser sig lidt større i løbet af sommeren. Engang i september er de fuldt udviklede. De mørkerøde æblefrugter sidder på lange stilke og har størrelse som en pæn stor ært. De sidder sammen i store bundter og smykker træet med deres røde farver til langt hen på vinteren. De er ikke egnede til menneskeføde, men fuglene elsker dem. Hen på efteråret tones løvet med fine høstfarver.

Plantedoktoren

De forskellige Malusarter og sorter kan angribes af meldug. Bladene bliver som overtrukket af et melhvidt lag og bladspidserne bliver tørre, ruller sig ind og bladet falder til sidst af. Som bekæmpelse skal man konsekvent fjerne angrebne dele om vinteren og ved udspring. Dermed skulle anden bekæmpelse være unødvendig. Brænd de afklippede, syge dele af.

Vælg en soloplacering

For at nyde det lille træs paradisiske skønhed, skal Sargents prydæble helst plantes et sted, hvor det kan nydes uforstyrret af andre planter. Den optiske virkning af en flot placering er forbløffende og vil glæde i årevis. Det lille træ er nemt at passe og trives i al slags god havejord. Men lad grensaven blive i redskabsskuret!

Kun gamle, døde grene skal forsigtigt fjernes. Al anden beskæring er unødvendig.

tr0153

Toringo-æblet danner små hvide eller rosa blomster.

Malus sieboldii - Toringo-æble

Lige så pragtfuld som Malus sargentii er Toringo-æblet. Det vokser normalt mest buskagtigt, men kan alligevel blive op mod 4 m højt. Dets grene breder sig og har overhængende kviste og forgreninger.

Under blomstringen i maj er træet helt forandret. Fra øverst til nederst er det fuldstændig dækket af lyserøde eller hvide blomster, hvis knopper er helt rosafarvede. De små frugter er kugleformede og normalt gulgrønne med en anelse rødligt. Det smukke træ får tilmed en pragtfuld høstfarve. Fuglene elsker de små frugter og har deres tilholdssted i træet. Det hører til de smukkeste paradisæbler vi kan få.

Korte råd

Voksted -
Voksested

Solrig og beskyttet plads, helst som solitær, så man rigtig kan nyde den pragtfulde blomstring.

 

jord -

Jord

Humus- og næringsrig jord, der ikke er konstant fugtigt. Træet trives dog i al slags havejord.

 

pasning -

Pasning

Ingen særlig pleje. Tilbageskæring skal man holde sig fra. Fjern kun gamle, døde grene.

 

 Van eseltine tr0152

Den dejlige sort "Van Eseltine"

 

tips

Overskrift

Sargents prydæble, Malus sargentii, stammer oprindeligt fra Japan, Det trives i milde klimaer og skal derfor helst hos os, stå på en beskyttet solrig plads. I alt for barsk klima klarer træet sig ikke længe. Jorden skal være næringsrig og ikke for tung. Konstant fugt om rødderne er ikke godt, men jorden må på den anden side heller ikke være for tør.

 

Mange sorter

Der er en hel del sorter af Malus sieboldii i handelen. Frem for alt den populære "Van Eseltine" med vidunderlige store, fyldte blomster i en kraftig rosa farve. Frugterne er røde med gule bagsider. Træet, der bliver ca. 4 m højt, har en passende størrelse til selv en lille have. "Wintergold" bliver indtil 6 m højt og har glinsende grønt løv. Blomsterne er næsten helt hvide og frugten er guldgul og hænger længe på træet om vinteren. Man kan selv så arterne fra frø. Del en frugt og lad den ligge nogle dage. Vask derefter frøene ud og læg dem i sand. Om foråret kan de sås. Beskyt ungplanterne mod fugle!

 

tr0154

I maj blomstrer Malus sargentii med hele skyer af hvide blomster.

ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Maj:
Nu blomstrer træerne og bladene springer så småt ud. Træet ser vidunderligt ud!

Sommer

I sommertiden vokser frugterne til. De har dannet sig efter blomsterne. Veddet er fuld af saft.

Efterår

Omkring september er frugten moden. Den sidder på grenene til langt hen på vinteren.
Oktober:
Nu farves løbet smukt gulrødt.

Vinter

Nov-dec:
Plant nye træer før frosten gør jorden hård.
januar:
Fjern døde grene, hvis nødvendigt.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 14.11.2016
kommentarer ?