Syren
(Syringa vulgaris)

Syren tr011

Herlig farve og vidunderlig duft

Mere end tusind forskellige sorter er blevet forædlet af den helt almindelige syren. De fylder alle haver i forsommeren med deres karakteristiske søde duft og lysende blomster.

Utallige er de gartnere og planteforædlere der med flid og møje har givet os et næsten uoverskueligt antal sorter af almindelig syren, Syringa vulgaris. I løbet af de sidste to hundrede år har mere end ni hundrede sorter set dagens lys! Vi kan vælge mellem hvide, lysegule, purpurrøde, lilla og blå. De er enten enkle eller fyldte.

Denne busk, hvis blomstringstid er sent på foråret eller i forsommeren, kender ingen grænser.

VÆrd at vide

Den almindelige syren og dens forædlede sorter anses for at være vinterhårdføre og robuste. De egner sig også til bymiljø.

En uendelig mængde sorter

Syrenen stammer fra Balkan. Den hører til ligusterfamilien. Nu til dags har syrenen ofte kun en ting fælles med dens vilde forgænger: roden.
Næsten alle de nutidige sorter er forædlet på den vilde plante og har derfor arvet både modstandskraft og vækststyrke.

 

Lys: Sol-halvskygge
Blomstring: Maj-juni
Højde: 3 - 6 m.
Jord: Humusrig, sandet lerjord
 

Som solitær eller i busketter

Der er mange muligheder for anvendelse af syrenen. Selvom man meget vel kan lade den udfylde omgivelserne i havens baggrund eller på tiloversbleven plads, er denne overdådigt blomstrende busk værd at give en mere fremtrædende position. Mange sorter, som f.eks. "Mme Lemoine" og "Andenken an Ludwig Späth", er gode som fritstående solitære. Og i en fritvoksende hæk, hvor den passer specielt godt sammen med kalkved og rødklokkebusk, bør den duftende syren absolut ikke mangle.

Plantedoktoren

Det sker at unge grene angribes af syrenbakteriose. Det viser sig som lysebrune pletter på de nye blade, der hurtigt breder sig og bliver mørkere. Denne sygdom forårsages af bakterier og bekæmpes bedst ved at klippe de angrebne dele af. Afklippede grene brændes.

Solrig og næringsrigt voksested

Syrenbusken stiller ikke store krav til voksestedet. Den vokser lige godt i sol som i halvskygge. Den trives bedst på kalkholdig og humusrig, sandet lerjord. Jorden skal være dyb og næringsrig. Et tørt voksested er heller ikke noget problem.

Staldgødning har vist sig at være godt til syren. Gødningen skal helst spredes over hele rodområdet om foråret. En blanding af god kompostjord og humus er godt og kan suppleres ved behov med NPK-gødning om foråret.

Nyplantede buske har altid godt af, at jorden dækkes med kompost (græsafklip etc.). Lad dog en omkreds på ca. 5 cm være fri omkring stammen.

Vigtige sorter
Farve/Navn
Blomster
Hvid
"Marie Legraye"
enkle
"Alba"
enkle middeltidlig
"Mme Lemoine"
fyldte, sikker sort
"Primrose
enkle lysegul
Rød/rosa
"Macrostachya"
enkle
"Mme Antoine Buchner"
fyldte sene
Purpurrød
"Andenken an Ludwig Späth"
enkle, sikker sort
"Charles Joly"
fyldte, rigtblomstrende
"Sensation"
enkle, med hvid kant
Lilla
"Christopf Colomb"
enkle, store
"Katharina Havemeyer"
fyldte, store
"Leon Gambetta"
fyldte, tidlig
"Michel Bruchner"
enkle, hvid midte
"Ruhm von Horstenstein"
enkle tidlig
Blå
"Clarke's Giant"
enkle, store
"Decaisne"
enkle rigtblomstrende

Korte råd
Voksted -
Voksested

Sol eller halvskygge. Egnet som solitær og i busketter.

jord -

Jord

Dyb, ikke for tør, humusrig jord, der gerne må indeholde ler og kalk. Undgå vandlidende jord.

pasning -

Pasning

Fjern afblomstrede blomsterstande. Gød om efteråret med f.eks. kompost. Ved behov kan man gøde om foråret med Npk.

tr0113

En almindelig syren i vore haver er "Andenken an Ludwig Späth".

Plantning om efteråret er bedst

Det bedste tidspunkt at plante syren på, er om efteråret, men man kan godt gøre det om foråret. Unge planter med spinkle grene beskæres kraftigt for at stimulere væksten. De første år kan også små grønne blomstertoppe fjernes. Ganske vist mister man de skønne blomster, men en for tidlig blomstring suger kraft af busken. Kraften kan i stedet for kanaliseres ud til gren- og løvdannelse. Det giver en kraftigere vækst.

tips

Foryngelse

Med alderen får visse sorter tendens til at blive bare forneden. Den eneste måde at forhindre dette på, er ved at foretage kraftig beskæring, så nye skud kan dannes. Bare grene skæres ned til en meter over jorden. Efter to til tre år kommer de nye grene igen til at bære rigelig med blomsterklaser.

Pasning

På voksne buske skal man altid klippe visne blomster af. Frødannelsen tager en hel del kraft fra planten. Hos de forædlede sorter er det vigtigt, at man fjerner de skud, der vokser op af jorden. Vildskud må ikke få mulighed for at tage overhånd. I øvrigt bør man indskrænke beskæringen til et minimum. Beskæringen skal kun foretages efter behov og med en god bevarelse af 1-2 årige grene. Skær for tætsiddende og gamle grene af. Det giver en vedvarende foryngelse af syrenbusken.

tr0112

"Katharine Havemeyer"

ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

April:
Spred omsat staldgødning eller kompost på rodområdet.
Maj-juni:
Nu springer de smukke blomsterklaser ud og beriger haven med deres fine duft.

Sommer

Juli-aug:
Efter endt blomstring bør frøstandene skæres af, da plantens kraft ellers går til frødannelse.

Efterår

Okt-nov:
Uden at skifte særlig meget farve taber syrenen dens blade. Egnet tidspunkt til at plante nye syrener, så de kan nå at slå rod inden vinteren.

Vinter

Dec-febr:
Syrenen hviler hele vinteren. På milde dage kan man fjerne gamle eller døde grene.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 14.11.2016
Copyright © 2004 Leif Johansen, All rights reserved. Reproduction in whole or in part in any form or medium without express written permission of Leif Johansen is prohibited.
kommentarer ?