Pudeasters
(Aster dumosus)

billede  

Efterårets lave blomsterpuder

Denne asters danner hurtigt udbredte puder med sine talrige udløbere, og på den måde for man store blomstrende flader fra slutningen af august til oktober.

Pudeasters har omkring 500 slægtninge i Europa, Asien, Amerika og Sydafrika. Mange arter er lette at krydse med hinanden, så derfor er der nu flydende overgange mellem mange af arterne. Den rene vildform af pudeasters stammer fra Nordamerika og blev først forædlet for omkring 50 år siden. De sorter, vi anvender i dag, er ofte hybridformer. Med tiden er der også opstået sorter med hvide, rosa og ligefrem lyserøde blomster ved siden af de traditionelle farver blå og violet.

VÆrd at vide

Planten kan også formeres ved at skære stiklinger i maj. Man skærer 10 cm lange skudspidser og fjerner de nederste blade. Stiklingerne slår rod i potter, i en blanding af lige dele blomsterjord og sand.



To blomsterformer

Asters hører til de kurvblomstrendes familie. Og det er typisk for gruppen, at de har kurvelignende blomsterstande med to forskellige slags blomster. Rørblomsterne i kurvebundens underste del er næsten altid gule og ikke særlig iøjnefaldende. Ved første blik kan man let tage dem for at være de gule støvdragere, der i øvrigt sidder nede i rørene. De yderste randblomster, danner de stjerneformet, sammensatte kronblade, som har farver efter sorten. Hos pudeasters sidder blomsterkurvene tæt ved siden af hinanden på stænglerne, der har mørkegrønne, lancetformede blade og bliver 20-50 cm høje.

 

Lys: Sol-halvskygge Blomstring: aug - okt Højde: 20 - 50 cm.
Jord: Næringsrig havejord
 

Kun lidt pasning

Selvom pudeasters hvert efterår fortryller os med et vidunderligt blomsterflor, er det egentlig meget beskedne blomster. Et par pasningsanvisninger er dog gode at overholde, så planterne kan leve længe og glæde os i mange år med deres blomster. Pudeasters holder af en næringsrig jordbund. En forårsgødning med 30-50 gram fuldgødning pr. m2 er absolut anbefalelsesværdigt.

I de tørre somre lider planterne ofte unde vandmangel. Det forhøjer modtageligheden for meldug, som planterne i forvejen har let ved at få. Derfor er det en god ide at vande grundigt på varme sensommerdage. Hos gamle og tætte grupper, eller ved næringsmangel, kan der også opstå stængelråd og visnesyge. Begge sygdomme er svære at bekæmpe. Den bedste forebyggelse er en regelmæssig foryngelseskur ved deling af de ældre asterspuder og plantning i ny jord.

Plantedoktoren

Pudeasters er modtagelige for meldug. I tørt vejr forebygger man ved at vande grundigt. Foryngelse ved deling hvert 3.-4. år og plantning i ny jord forebygger andre former for skadedyr og sygdomme. Er planterne rigtig syge, skal de fjernes og destrueres, og der bør ikke plantes asters på stedet i mindst 4 år.

 

Et rigt udvalg af Sorter
Der findes mange forskellige sorter af pudeasters i handelen. Vælg de smukkeste til haven

Tidlige sorter (blomstring aug - sept.)
"Heinz Richard"
mørkrosa
30-40 cm høj
"Herbstgruss v. Bresserhof"
mellemrosa
30-40 cm høj kompakt
"Kassel"
karminrød
ca 40 cm høj halvfyldt
"Prof. Anton Kippenberg"
lysende lavendelblå
40 cm høj
"Starlight"
vinrød
40 cm høj

Meget lave sorter
"Nesthäkchen"
rosarød
25-30 cm høj
"Schneekissen"
hvid
25-30 cm høj

Sentblomstrende sorter (blomstring sept-okt.)
"Gulliver"
blåviolet
40 cm høj
"Wachsenburg"
lysende rosa
40-50 cm høj

Korte råd
Voksted -
Voksested

Foretrækker fuld sol, men blomstrer også i halvskygge. Smuk som indfatningsplante ved staudebedet og ved grupper af buske og småtræer.

jord -

Jord

Dybmuldet, nærings- og humusrig havejord med godevne til at holde på væde. Men undgå vedvarende fugtighed omkring rødderne.

pasning -

Pasning

Giv gødning om foråret. I tørre sommerperioder vandes grundigt. Efter blomstringen skæres planterne tilbage til jordhøjde.

"Silberteppish" danner helt lysviolette blomsterpuder

Giv ofte en foryngelseskur

Det karakteristiske ved pudeasters er deres lave, pudeagtige vækst med talrige udløbere. I løbet af kort tid danner planterne yppige bevoksninger, der med tiden bliver bare i midten og med tiltagende alder også bliver mere modtagelige for sygdomme. Nu kommer man ikke længere udenom en foryngelseskur. Derfor tager man forsigtigt stauden op af jorden om foråret, ryster jorden af og deler blokken i flere stykker med hænderne eller med en skarp spade. Den gamle midterste del af blokken anvendes ikke mere. Gør nu jorden på plantestederne bedre ved at fjerne ukrudtsrødder og store sten og blande jorden med kompost, før de nye pudeasters sættes i jorden.

tips

Nem formering

Foryngelsen er samtidig en god anledning til at formere planterne. Man deler den gamle klump i nævestore klumper. Sørg for at hvert stykke har flere skudspidser. Plant 5 til 7 delstykker pr. m2 på nye steder.

Ideel ledsage-plante

Asters er ikke solitærplanter. De smukkeste asters virker kun halvt så attraktive, når de mangler passende partnere. Fine sammen med asters er først og fremmest græsser. Til de blåt blomstrende arter passer også lave buske og træer med rødfarvet løv eller planter der får høstfarver. F.eks. passer parykbusk og ildløn vældig godt. Blandt stauderne er især de gule farver meget fine, som f.eks. staudesolsikke, Solhat og gyldenris.

billede

"Kassel, der her står sammen med Rudbeckia, er en tidligt blomstrende sort

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Marts: Det rigtige tidspunkt for en foryngelse ved deling. Giv 30-50 gram fuldgødning pr. m2.
Maj: Bedste tid for formering ved stiklinger.

Sommer

Juni-aug: Vand grundigt på tørre dage, for at forhindre meldug.
Aug: De tidligste sorter begynder nu at blomstre.

Efterår

Sept-okt: Hovedblomstringstid.
Okt-nov: Tilbageskær planter til jordoverfladen efter blomstringen. Tidligt blomstrende sorter kan nu deles.

Vinter

Dec-febr: Staudernes rødder overvintrer i jorden. Pudeasters er vinterhårdføre og behøver ingen beskyttelse.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Opdateret d. 20.5.2001
kommentarer ?

FastCounter by bCentral