Fritillaria-arter
(Fritillaria)

Retur til oversigt lkn75  

I slægt med kejser krone

Vil man supplere eller udskifte den relativt almindelige kejserkrone med noget andet, så kan man forsøge sig med nogle af de talrige vildformer af slægten Fritillaria.

Foruden den velkendte kejserkrone findes der yderligere et stort antal Fritillaria-arter. Visse arter har blomster ligesom kejserkronens, mens andre er mindre påfaldende, men dog tiltalende.

De fleste af de her præsenterede arter kræver ingen særlig anvanceret pasning, og er formodentlig af denne grund blevet mere vellidte.

 

VÆRD AT VIDE

Vent med at afskære planternes afblomstrede dele til de er gulnet. Der er endnu næring i plantens overjordiske del, som først skal transporteres ned til løgene for at danne grundlag til næste års blomstring.

 

lkn0752

En af de mest robuste arter er Fritillaria palidiflora


Rigtblomstrende

Fritillaria persica er måske den som ligner den almindelige kejserkrone mest. Den forekommer i vild tilstand fra Syrien og det sydlige Tyrkiet til Iran og Irak, hvor den hovedsagelig vokser i buskadser i bjergene i op til 2600 meters højde.

Den mest almindelige sort er "Adiyaman", som har fået sit navn efter den by i Tyrkiet, hvor den først blev opdaget. De topstillede, klaseformede blomsterstande er sammensat af omkring 30 blomster med en diameter på fem centimeter. De gule støvdragere danner en smuk kontrast mod de aflange, mørkt violette blomster.

Med en plantehøjde på 80 cm, er dette en imponerende åbenbaring, som også kan gøre sig solitært. Denne art trives bedst på dyb, kalkholdig og let fugtig jord, på samme voksesteder som kejserkrone (Fritillaria imperalis).
På udsatte steder bør den dog vinterdækkes ved risiko for barfrost. De store løg plantes i en dybde på 25 cm.

 

Lys: Halvskygge-sol

Blomstring: April - maj

Højde: 10 - 80 cm.

Jord: Sandholdig, humusrig havejord

 

Nem at dyrke

En art som viser sig fra sin bedste side i haven er Fritillaria pallidiflora. Den kommer fra Sibiriens bjergegne og er en af de mest hårdføre indenfor slægten. Derfor er den velegnet for dem, som ikke har haft have før.
De brede, op til fire cm store klokkeformede blomster er blege, gulgrønne. Herhjemme springer den allerede ud i april. Blomsterne sidder i to kranse ovenover hinanden på 40 til 50 cm lange stængler. Denne art sår sig selv, så man slipper for omplantninger.

Også Fritmaria camtschatcensis er nem at dyrke. Den stammer fra det nordvestlige Amerika og det nordøstlige Asien. Den bliver op til 50 cm høj og blomsterne er 25 - 35 mm brede, klokkeformede og mørkt purpurfarvede på grænsen til det sorte. Denne art trives bedst i halvskygge, på et varmt sted, gerne op til en husmur.

Fritmaria acmopetala har lysegrønne klokkeblomster med brunfarvede kanter.


Fritillaria persica bør have en let vinterdækning

 

Korte Råd
Voksted -
Voksested

I sol tillet skygge i stenbede og staudebede, i naturhaver og tæt op ad buske og træer. Gerne i små grupper. .

jord -
Jord

Næringsrig og dyb, altid veldrænet. Enten kalk- og lerholdig eller sandet og humusrig, afhængig af art.

pasning -
Pasning

Plantes hen på sensommeren, gødes med hornspåner. Formeres ved sideløg. Dæk med kompostjord om efteråret og giv lidt gødning, også om foråret.

lkn0754

Fritillaria verticillata kommer fra Kina og Japan farve.



TIPS


Den livsvigtige dræning

En forudsætning for, at dyrkningen skal lykkes er, at jorden skat være veldrænet, både for vandgennemtrængelighed og gennemluftningens skyld. Det er meget vigtigt da liljerne i deres hjemegne er vant til relativt tørre jorde. I perioder med megen nedbør, risikerer man, at løgene ikke modner, og at de angribes af råd.


Valg af voksested

Med undtagelse af Fritillaria persica bør alle vilde Fritmaria-arter plantes i små grupper. Dette er ikke kun effektfuldt, men forlænger også.blomstringen. Høje arter hører ligesom kejserkrone hjemme blandt andre pragtstauder. Lave arter er tiltænkt stenbedet, hvor man naturligvis også kan sætte en eller flere af de høje.

Visse arter trives bedst tæt ved buske og træer, hvor de ikke kun får tilstrækkeligt med sol om foråret og under blomstringen, men også er beskyttet.

Fælles for alle arter er, at jorden skal være dyb og rig på næring. De høje arter foretrækker let fugtig jord, gerne med et relativt højt lerindhold, mens de mindre arter foretrækker en mere sandet og tør jord. Kalkfølsomheden varierer fra art til art.

lkn0755

Fritillaria pyrenaica fra Pyrenæerne ligner kejserkrone, men har blomster der er mørkt purpurbrune på ydersiden.


 

Plantedoktoren

Hvis løgene angribes af råd sKyldes det ofte, at jorden er for fed eller tæt, eller et overskud af vand om vinteren. Valget og bearbejdningen af voksestedet er vigtigt. Skulle Fritillaria-arterne ikke trives, til trods for et godt valgt voksested, kan man forsøge sig med en omplantning i hvileperioden.

ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
 

Forår

I april dukker de første grønne skud frem. Nu er det tid til at gøde med flydende gødning. Planterne bliver kraftigere og starter blomstringen i maj.

 

Sommer

I juni er blomstringen allerede slut, men liljerne er endnu flot grønne og samler kraft tilløgene. Omkring juli måned starter hvileperioden.

 

Efterår

Når efteråret nærmer sig er det tid at plante. Plantedybden afhænger af løgenes størrelse. De lægges i 10-25 cm's dybde. Dæk med formuldet kompostjord.

 

Vinter

Nogle få arter, f. eks. Fritillaria persica skal vinterdækkes. I øvrigt beskytter kompostlaget mod frosten.


kildemateriale Blomstrende FritidLast updated 24.2.2004
Kommentarer?