Madonnalilje
(Lilium candidum)
lkn003

Sjælebillede på renhed og uskyld

Langt før vores tidsregning blev den hvide lilje anvendt indenfor mesopotamisk og ægyptisk kunst. Madonnaliljen betragtes som et symbol på renhed og uskyld. En sart, men vidunderlig blomst.

Det var formodentlig korsfarerne, som i 1100-tallet hjembragte Madonnaliljen fra Lilleasien. Den kan også være kommet tidligere til Europa og udbredt af romerne. Hvor planten egentlig hører hjemme, er tilhyllet i historiens mørke. Den blev brugt som lægeplante af både ægypterne og grækerne for mere end 2000 år siden. I vore dage har den smukke lilje fået en fast plads i vore hjerter.


VÆRD AT VIDE

Der findes to varianter af Madonnaliljen og desuden adskillige hybrider. Isabellliljen (Lilium x testaceum) fra år 1836, med gule blomster er den ældste og stadig dyrkede hybridlilje.
Andre hybrider er ,june Fragrance", " White Knight" og "Zeus ".



Strålende skønhed

Det er ikke forbavsende, at Madonnaliljen vækker opsigt og beundring. De helt hvide blomster lyser op på lang afstand, og tiltrækker på magisk vis vores opmærksomhed. Hver blomsterstilk er ofte over 1 meter høj og bærer mellem 5 og 20 blomster i hver klase. Blomsterne er trompetformede, åbne og ud fra blomstens midte springer de gule støvdragere frem.


Lys: Solrigt sted
Blomstring:Juli - august
Højde: 90 - 150 cm.
Jord:Let, sandet og kalkrig.

Plantetid

liljer. Den har sin egen vækstrytme. Allerede om efteråret har de basale overvintrende blade dannet en roset nede i jorden. Om foråret vokser den kraftige stængel frem og om sommeren blomstrer liljen. Plantningen bør kun foretages i plantens hvileperiode i august - september måned. Selv hvad angår læggedybden, adskiller Madonnaliljen sig fra de øvrige liljer. Løgene lægges med den spidse ende opad og aldrig mere end 2-3 cm fra jordoverfladen. Hvis dette ikke følges nøje, risikerer man at planten ikke udvikles fuldt ud.



Mange hvide blomster på samme stilk

 

PLANTE-

DOKTOREN

Man planter ofte andre planter omkring liljerne. I ly af bladene trives nogle snegle, der sætter pris på de spæde liljeskud. Hold øje med snegle og fjern dem, så de ikke ødelægger de fine liljer.



Kalkholdig jord

I Mellemeuropa ses ofte store beplantninger bestående af Madonnaliljer. Her kunne man tro, at det skyldes ekstra grønne fingre hos gartnerne, men hemmeligheden er jordbunden. Liljerne kræver en middeltung, næringsrig, kalkholdig og fugtig jord. Voksepladsen skal være solrig, varm og fremfor alt i læ for vinden, ellers knækker stænglerne af, når de tynges ned af de tunge trompetblomster.

 

Madonnalilje og den buketblomstrende rose "Orange Triumph"

Korte Råd
Voksted -
Voksested

Solrigt, varmt og i læ for blæst. I blomstringstiden bør liljen være den dominerende. Vælg derfor de nærmeststående planter med omhu.

jord -
Jord

Middeltung, porøs og kalkholdig, helst sandet lerjord. Jorden skal være næringsrig og skal kunne holde på fugtigheden.

pasning -
Pasning

Platningen foregår kun i hvileperioden i august-september måned. Læg ikke løget dybere ned end at toppen lige er dækket af jord. Tildæk bladrosetten før vinteren.

lkn0033

Løget bør kun lig være dækket af jord






TIPS


Vinterdækning

Allerede i september er de vintergrønne basale blade dannet. Inden frosten går i jorden skal man tildække med granris. Madonnaliljen er hårdfør, men da den stammer fra varmere himmelstrøg er vinterdækning påkrævet. Et tykt snedække er fuldtud vinterdækning nok.


En klassisk gruppe

Trion Madonnaliljen, roser og riddersporer er en klassisk plantekombination. Hvide liljer, røde roser og blå riddersporer er stadig lige fortryllende.
Hvert år ved blomstringstiden, i juli - august tryllebinder de vore blikke. Denne kombination gør sig også godt i helt hvide farver. F.eks. sammen med hvide roser ("Schneewittchen") og hvide riddersporer f.eks. ("Galahad"), Madohnaliljen bevarer stadig sin elegance.

En anden meget flot kombination, som kan give lidt magisk stemning er kinesiske pæoner sammen med Madonnaliljen. Hvide, rosa eller røde pæonsorter er et godt supplement til liljerne.
Man kan også sætte liljen sammen med forskellige stauder, men undgå at sætte for mange forskelligt farvede stauder i bedet sammen med liljen. Undgå også at for mange stauder blomstrer samtidig med liljerne, da liljen så ikke vil komme til sin ret. Den yndige lilje bør altid placeres i midten af bedet og derved dominere det.

Danner ikke frø

På vore nordlige breddegrader danner Madonnaliljen ingen frø. I stedet formerer liljen sig ved hjælp af sideløg. På stængelstykket lige i jordoverfladen mellem stængelrødderne, sidder sideløgene. I varmere områder, som Italien og Sydfrankrig danner den frø. Der er altså ikke tale om sterilitet. Vi formerer liljen ved at skille sideløgene fra moderløget.
Det er dog bedst at lade løgene stå i fred i et par vækstsæsoner, før man skiller sideløgene fra moderløget. Bestanden af Madonnaliljer bliver smukkere med årene jo tættere de står.


ÅRSKALENDER
Forår Sommer Efterår Vinter
 

Forår

Marts-april: Vinterdækningen fjernes.
Maj: Ud af bladrosetten i jorden skyder blomsterstænglen op. Risiko for angreb af snegle.

 

Sommer

Juli-august: Liljernes hvide, imponerende blomster dominerer haven. Efter blomstringen gulner bladene. Lad dem visne og falde af.

 

Efterår

September: Kort tid efter blom- stringen og bladfald, dannes den basale bladroset.
Oktober - november: Dæk med granris før de første frostnætter.

 

Vinter

Dec-febr: Selv i afløvet tilstand er det let at skelne ribs fra solbær. Solbærbuskens nøgne grene har en typisk aromatisk duft.


kildemateriale Blomstrende FritidOpdateret d. 12.5.2001
Kommentarer?

FastCounter by bCentral