Kvan
(Angelica archangelica)

Retur til oversigt Kvan  

Med ærkeenglens anbefaling

Et gammelt katolsk sagn fortæller om hvordan ærkeenglen Gabriel gav menneskene denne plante som et middel mod pest. Især rødderne, har sundhedsfremmende egenskaber.

Ikke mindst på grund af den gamle legende har kvan også båret navnet "ærkeengelrod" og " den hellige Ands græs". Kvan er et gammelt nordisk navn. Denne plante er rig på æteriske olier. Roden anvendes i fremstillingen af likør (f.eks. benediktinerlikør), og kan indgå som bestanddel i snus. De letflygtige olier, med en krydret, musklignende aroma anvendes også til parfumefremstilling. I Middelalderen var planten nær blevet udryddet, da man mente at den var et middel mod pest.

Den op til to meter høje plante vokser i Centraleuropa på fugtige enge, i bjergegne og ved vandhuller. I Skandinavien findes den i fjeldene. Mere almindelige er kvans mindre slægtninge, vandkvan og skov-angelik (Angelica archangelica var. litaralis resp. A. silvestris), der ikke dufter lige så stærkt. Man kan genkende kvan på de store, gulgrønne, kugleformede blomsterskærme, som yndes af bierne. Hvis man gnider bladene mellem fingrene kan man fornemme den typiske duft.

VÆrd at vide

Den, der venter på noget godt... Det varer nogle år inden planten blomstrer og sætter frugt. De små, gulgrønne blomster har dannet en masse flade frugter, forsynet med små ribbe. Høsten lettes ved at trække et fintmasket net over blomsterskærmen (f.eks. en kasseret damestrømpe).

Medicinsk brug

Foruden de æteriske olier indeholder kvan også kumarin, garvestoffer, harpiks og forskellige slags voks. Opløsninger som fremstilles af plantedelene anvendes som linement ved nervesygdomme og gigt. Planten virker også meget befordrende på appetiten og fordøjelsen. Man bør dog omgås den friske plantesaft med forsigtighed, da den kan give hudirritationer.

 

Lys: Sol-halvskygge
Blomstring: Juni-aug
Højde: 15 - 25 cm.
Jord: Humusrig sandjord
 

 

Plantedoktoren

Kvan er en robust og kraftig plante, som sjældent angribes af sygdomme og skadedyr. Derimod skal den have meget plads omkring sig for at kunne udvikles. Fjern med jævne mellemrum ukrudtet omkring småplanterne, så de får tilstrækkeligt med lys og næring. Undgå at grave dybt i nærheden af planten for ikke at beskadige rødderne.

Pladskrævende

Haveejeren bør være vidende om at kvan kræver rigelig plads. Vil man udvinde olie eller frø er det tilstrækkeligt med få eksemplarer. Kvan stiller ikke specielle krav til klimaet, men finder sig godt tilrette selv på skyggefulde steder. Ønsker man at anvende rødderne bør disse dyrkes i humusrig sandjord. De udvikles nemlig ikke lige så godt på lerjord.

en pryd i urtehaven

De store blomsterstande er en pryd i urtehaven.

Frøså i juli

Kvan formeres ved frøsåning. Frøene høstes af treårige eksemplarer fra højsommer til efterår, og sås direkte i haven med en rækkeafstand på 60 cm. Da frøene vokser meget langsomt bør såningen, hvis den finder sted senere, foregå under glas. Disse frøplanter sættes ikke ud før følgende forår.

Planteafstanden 60 cm er vigtig hvis man vil høste rødder, blade og stængler. Tynd ud efter behov. Vil man høste frø, må man give planterne endnu mere plads.

Korte råd
Voksted -
Voksested

Solrigt eller i lys halvskygge. I køkkenhaven, som beskyttelse mod indsyn eller på engen. Vildtvoksende i fjeldene.

jord -

Jord

Humusrig, kvælstofholdig sandjord. På lerjorde udvikles rødderne mindre godt. Jorden bør være porøs.

pasning -

Pasning

Frøplanterne sås i en afstand på 60 x 60 cm. Fjern ukrudt. Vand rigeligt og gød mådeholdent i vækstperioden. Brug altid handsker ved omgang med planten.

frugtsætning

Der går som regel tre år inden planten blomstrer og sætter frugt.

 

tips

Tips til gourmetkøkkenet

I visse specialforretninger kan man støde på kandiserede stykker af kvans hovedstængel. Stænglen skæres i småstykker og lægges i en sukkeropløsning til de er kandiserede. De lysegrønne glinsende stykker kan anvendes som smagsfuld dekoration på tærter og bagværk.

Gødning

Det første år har kvan ikke brug for ekstra næring. Det andet år, hvor planten danner blade, stængler og rødder, skal mager jord gødes. En tilrådelig dosis mineralsk NPK-gødning er 30 gram per kvadratmeter. I den første sommervarme er en regelmæssig og rigelig vanding nødvendig. Det tredje år skal man tilføre ekstra næring. Planten bruger nu al sin kraft på at danne stængler og blade, og dør herefter.

Efterårsplantede eksemplarer kan allerede i juli eller august det følgende år høstes for blade og stængler.

De forårsplantede planter er modne til høst i oktober. Stænglerne skæres eller klippes af med en skarp havekniv resp. saks, og bladene plukkes med hånden. De kraftige pælerødder trækkes forsigtigt op af jorden ved hjælp af en greb. Derpå hænges de op til tørring.

frugtstande

De visne frugtstande er også smukke i tørret tilstand.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

April: De ungplanter der blev sået i august det foregående år plantes ud i haven (60 x 60 cm), Vand rigeligt og fjern ukrudt. Planterne kan dyrkes i rækker eller i grupper.

Sommer

Juni-aug: Toårige eksemplarer blomstrer. Vand rigeligt ved tørke. Bladenes og stænglernes udvikling fremmes af gødning (30 gram mineralsk NPK-gødning per kvadratmeter}.

Efterår

Sept-okt: De toårige planters rødder graves op og tørres. Kvan kan forspires og sås spredt i drivbænk.

Vinter

Frøplanter forspires indendørs eller under glas ved en temperatur på ca. 18 °C. Ungplanterne plantes om resp. udtyndes. Det er vigtigt med tilpas fugtighed og regelmæssig vanding.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 24.2.2004
kommentarer ?