Fennikel
(Foeniculum vulgare)

Retur til oversigt Fennikel  

Fennikel - en mildt krydret grøntsag

Før i tiden så man kun fennikelen under rejser i de sydlige lande. I dag ses den i næsten alle butikkers grøntsagsafdeling. Man kan sågar selv dyrke den i køkkenhaven.

Fennikel besidder helsebringende egenskaber og dens fine smag har været værdsat i de sydeuropæiske lande siden antikkens tid. I Italien kaldes den "finocchio" og bruges meget i madlavningen, enten som rå grøntsag, i salater, olielage eller stegt i smør og lidt citron.

 

vigtigt

Dyrk ikke fennikel tæt på tomater. Bedre selskab er f.eks. salat. Fennikel egner sig godt til at dyrke efter tidlige kartofler og sukkerærter.

Sund grøntsag

Grøntsagen har tilsyneladende helsebringende egenskaber. Da den er letfordøjelig, er den egnet for folk med mavebesvær. Yderligere indeholder den mange C-vitaminer og æteriske olier. Det er disse olier, der giver planten den specielle smag. På samme måde, som frøene fra krydderurten fennikel, kan ligeledes frøene fra grøntsagen fennikel bruges til at fremstille en the, der hjælper på mavebesvær, hoste og hæs hed.

 

Lys: Solrigt
Højde: 30 - 50 cm.
Jord: Humusrig og næringsrig
 

Botanisk oprindelse

Sammen med gulerod og selleri tilhører fennikel Skærmblomstfamilien Umbelliferae/Apiaceae. Fennikel er let at kende på sine dildagtige blade. I modsætning til krydderurten fennikel er den nederste del af bladstænglerne opsvulmede, og således danner selve bladbasisen grøntsagen.

I meget koldt vejr svulmer basis ikke op. Planten skyder i stedet for i højden og udvikler flere gule blomsterstande.

Plantedoktoren

De spæde fennikelplanter er sneglenes livret. Inden sneglene har ædt hele planten, indsamles de og fjernes. Brug evt. sneglefælder. Fennikel angribes sjældent af sygdomme.

Solrigt sted og god havejord

Lad fennikel gro på et varmt og solrigt sted. God humusrig og løs jord, der hurtigt opvarmes, fremmer tilvæksten. Giv rigeligt med gødning.

 

Sammen med salat

Et bed fennikel og forskellige salatsorter.

Så ikke for tidligt
Den italienske fennikel bør ikke sås for tidligt på sæsonen. Hvis den sas for tidligt hænder det, at den blot skyder i højden og glemmer at danne de tykke bladstængler. Midt på sommeren er det tid at så. Man kan bruge pladsen, der er opstået, når man har fjernet andre tidlige grøntsager, f.eks. salat, radiser og portulak. Hvis man ikke vil vente på det, kan man så den tidlige sort "Zefa Fino" og dække med plast.

Såning
Frøene sås dybt med en rækkeafstand på ca. 40 cm. Så snart planterne er kommet op udtyndes til en afstand på 20-25 cm. I godt vejr får planterne herved chancen for at udvikle sig optimalt.

En letdyrket grøntsag
Fennikel kræver en optimal arbejdsindsats. I tørt vejr vandes regelmæssigt. Jordoverfladen skal holdes løs ved hjælp af en hakke. I september-oktober dækkes de sentsåede planter med friskt løv, halm eller granris for at beskytte mod kulden. Fennikel tåler forbavsende megen kulde, selv ved ned til -3° C tager den ikke skade.

Korte råd
Voksted -
Voksested

Solrigt og varmt sted. For at knoldene skal svulme rigtigt op kræves en fugtig jord. For at høstudbyttet bliver godt kræves et lunt efterår.

jord -

Jord

Løs, humusrig havejord. Gode drænforhold. Før såning forbedres jorden med organisk gødning som horn- eller benmel, naturgødning eller kompost.

pasning -

Pasning

Der sås i begyndelsen af juli. Hvis man ønsker en tidlig høst kan man så under plast i maj måned. Tynd ud og vand. Hyp jorden op omkring de opsvulmede bladstængler.

Unge planter

Unge planter flyttes fra såkassen ud i grøntsagsbedet.

Mild og saftig blegning

Når bladbasis starter med at svulme op og den har opnået størrelse som en tennisbold, hyppes jorden op omkring, således at grøntsagen bliver hvid, mild og saftig.

Høst på den rette måde

I slutningen af september - efter en vækstperiode på 3 måneder - er det tid til at høste de første "knolde". Hver knold vejer 200-300 g. Grøntsagen skal høstes inden bladstænglerne bliver træge og de yderste bladskeder falder af. Bladene skæres af ca. 10 cm ovenover opsvulmningerne.

tips

Senere udplantning

Den, der i juli savner plads i køkkenhaven, kan så frøene i såkasser eller i drivbænk til senere udplantning. Man kan sætte de enkelte småplanter i hver sin potte, og derefter venter man på, at der bliver plads i køkkenhaven. Der plantes efter at ærter og bønner er høstede, disse to planter er kvælstoffixerende og det nyder den følgende fennikelkultur godt af. Anvend gerne "Jiffy-potter", så sparer man en ompotning, og rødderne skades ikke.

Holdbarhed

Hvis man får megen fennikel på en gang, kan man lagre dem ved at slå dem ned i fugtig jord i koldbænk eller i kælderen. For at øge holdbarheden afkortes rødderne og de yderste blade til ca. halvdelen.

drivbænk

Fennikel kan også dyrkes i drivbænk

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Febr-april: Kun i opvarmede drivhuse og i sydlige lande kan fennikel sås nu. I maj kan man drive fennikel under plast. I slutningen af måneden og i meget varmt vejr, kan de forkultiverede planter sættes på friland.

Sommer

Juni-juli: Man sår direkte på friland i slutningen af juni som efterfølgere for andre grøntsager, der er høstet. Kultiver jorden og tilfør kompost. Sæt frøplanterne med en afstand på 25 x 40 cm.
August: Der sås for sidste gang i år. Vand rigeligt i tørre perioder.

Efterår

September: For at bladbasis skal blive hvid og fin, hyppes jorden op omkring. Efter yderligere et par uger kan der hØstes. Skær samtidig bladene af. Planter, der er sået i august, beskyttes mod kulde.
Okt-nov: Årets sidste høst. Opbevar fennikel i fugtig jord eller sand i, en kælder eller en drivbænk.

Vinter

December: Forrådet skal opbruges hurtigt. Grøntsagen visner, hvis den ligger for længe.
Dec-febr: Nyhøstede, kogte fennikeler kan opbevares i fryseren i flere måneder.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 24.2.2004
kommentarer ?