Syre
(Rumex-arter)

Retur til oversigt Syre ko09  

Næsten som spinat

Havesyre er en køkkenurt fra gammel tid. Nu anvendes den stadig oftere, næsten som man anvender spinat. Den har en pikant, lidt syrlig smag, deraf navnet.

I dag kan man købe spinat næsten alle vegne, frisk såvel som dybfrossen. Sådan er det desværre ikke med syre, selvom disse dejlige urter er kommet på mode igen hos havefolket, nu hvor gamle grøntsager og urter er populære.

Syre hører til skedeknækfamilien (Polygonaceae), hvis kendetegn er de to akselblade, som ved bladfæstet slutter sig om stænglen som et kræmmerhus. Flere kendte slægter hører til denne familie. F.eks. rabarber og boghvede. Den vilde syre (Rumex acetosa) kender vi fra vejkanten. Den regnes for ukrudt. Det er varieteter af den vi dyrker i haven. Det latinske navn Rumex betyder pil og acetosa betyder sur. Planten har en lang tynd pælerod, så den står godt fast. Bladene sidder i tykke bundter og bliver ca. 30 cm høje. Fra maj til juni kommer der lange stilke med lysrosa blomsteraks.

Vigtigt

Når syre sås om foråret, skyder den meget let og smagen er ikke altid lige god. Det er ofte bedre at så om efteråret (specielt i områder med havklima), så man kan høste sent og i milde vintre hele vinteren.

Gammel spise

Især i det gamle Ægypten og i middelalderens Europa var syren en vigtig bestanddel af daglig-kosten, og den havde stor anseelse fordi den virkede blodrensende. Den indeholder en stor mængde C-vitamin, og indeholder, ligesom spinat, oxalsyre, mineralsalte og garvesyre. I det moderne husapotek bruges syren ikke mere, men den friske havesyre er en god blodrensende forårskur sammen med karse, brøndkarse og mælkebøtte.

 

Lys: Sol-halvskygge
Blomstring: Maj - juli.
Højde: 50 - 150 cm.
Jord: Al slags jord, blot den er fugtig.
 

Romersk syre

Rumes scutatus der kaldes romersk syre, har megen smag. Dens blade er bredere end de er lange, og de er afrundede i spidserne. I modsætning til de andre syre-arter har den ikke en lysgrøn bladfarve, den er mere blågrøn. Denne art er dog normalt svær at få fat på under vore himmelstrøg, hvor vi mest dyrker den almindelige havesyre.

Plantedoktoren

Alle syrearter kan angribes af forskellige former for skadedyr, som spiser af bladene. Fjern blot de angrebne blade og smid dem væk. Man kan forebygge angreb ved at fjerne blomsterstænglen før blomsterne lokker skadedyr til. Det er også vigtigt at syren holdes fri for ukrudt.

Anvendelse i køkkenet

Der er mange anvendelsesmuligheder med syre. På grund af den syrlige smag, kan den bruges til forårssupper og friske salater. Spinat og syre har sammen en dejlig smag i stuvninger og når blandingen smørdampes. Når syren opvarmes forsvinder det meste af den sure smag. Den kan derfor bruges både rå og tilberedt i supper og saucer. Man skal blot huske på, at havesyre indeholder megen oxalsyre, der i større mængder kan skade kroppen. Hjerte- og nyrepatienter skal derfor anvende syre i beskedne mængder.

Så i rækker

Man kan så havesyre i rækker.

Korte råd
Voksted -
Voksested

Syre kan vokse både i sol og i halvskygge, men den skal frem for alt have god plads omkring sig. Udbyttet er dog størst på solrige steder.

jord -

Jord

Syre stiller ingen særlige krav til jordbunden og trives både på mager jord og sur jord.Men man skal huske, at jorden altid skal være fugtig.

pasning -

Pasning

Fjern blomsterstænglen så tidligt som muligt, og hold altid planten fugtig. Så ikke for tæt, planterne skal have plads omkring sig.

Udtynd

Man skal udtynde omhyggeligt, når småbladene er fremme. De stærkeste planter udvikler sig hurtigt

Engelsk spinat

Der findes flere forskellige Rumex-arter, der egner sig til køkkenhaven. Engelsk spinat (Rumex patientia), er en syre-art, som kun er ganske lidt sur. Det er en staude, hvis stængel kan blive op til 150 cm høj. Bladene er store, og de har et højt indhold af jern. Det er en vinterhårdfør staude, så der kan høstes fra den hele vinteren. Den egentlige havesyre er Rumex rugosus, som vi kan høste fra tidligt forår. Den skal helst spises, mens bladene endnu er unge og ikke er længere end 5-7 cm. Når først planten blomstrer, er der ikke så meget ved bladene. Dette kan dog forhindres ved at fjerne blomsterstænglen. Man høster bladene nogle få cm over jorden og planten vokser videre.

tips

Skån hjertet

Når man høster syre plukker man de yderste blade først. Hvis man starter fra midten bliver planten svag og kan helt forsvinde, Pluk eller klip forsigt bladene, så vækstpunktet i midten er ubeskadiget. Hvis man glemmer at høste bladene mens de endnu er friske og lækre, bliver de store og bitre. Så kan man skære hele planten tilbage. Derefter skyder den nye lækre blade.

Vild syre

Den vilde syre regnes for ukrudt i grøfter og vejkanter, men det er en varietet af den, vi dyrker i haven.

ÅRSKALENDER

Forår Sommer Efterår Vinter
Forår

Hvis man vil høste tidligt, sås i marts-april. Frøene må ikke dækkes med for tykt et jordlag. Efter ca. en uge er spirerne fremme og kan prikles. Fire uger senere kan småplanterne plantes ud.

Sommer

Nu kan man høste. Husk at fjerne blomsterstænglen, så syren beholder sin fine smag. Høst de unge blade og pas på ikke at beskadige plantens vækstpunkt i midten.

Efterår

I begyndelsen af september kan man så syre, som kan høstes meget tidligt forår. Engelsk spinat sås fortrinsvis om efteråret og kan også høstes om vinteren. Dens blade skal plukkes, ikke skæres.

Vinter

I mange områder kan man nu høste både engelsk spinat og almindelig syre. De blade, man ikke spiser straks, kan tilberedes som spinat og fryses ned. Hvert 3.-5. år skal den engelske spinat deles og flyttes.


kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 24.2.2004
kommentarer ?