Sådan tørrer man
Retur til oversigt Billede  

Tørrede blomster

Blomsternes skønhed er blot alt for forgængelig. Men med nogle enkle kneb kan en del af sommerens pragt forlænges -og sprede glæde selv på kolde vinterdage.

Plejer De også at beundre de buketter, kranse og dekorationer, som sælges for dyre penge i blomsterbutikkerne? Er det tilfældet har De sikkert genkendt nogle af de planter, som vokser hjemme i haven, Med en smule fantasi og nogle kneb er det ikke svært, selv at tørre nogle smukke buketter.

VÆrd at vide

Planter med kraftige stilke, som f. eks. græsser, kan tørres opret stående. Brudeslør, hortensie og riddersporer kan sættes i en vase med lidt vand. Blomsterne tørrer efterhånden, som vandet fordamper.


Egnede planter og tid

Vil man gøre det nemt for sig selv, kan man købe specielle frøblandinger med enårige blomster, beregnet til tørring. Evighedsblomster (Helichrysum og Helipterum), hindebæger (Limonium) og græsser er særlig egnet til tørring. Men også visse stauder, som lavendel, røllike, tidsler og hortensie, kan lufttørres.

Fælles for alle disse planter er, at kronbladene ikke falder af når de tørres og at de ikke indeholder meget fugt. Husk disse to regler, hvis de eksperimenterer med andre arter.

At indsamlingen foretages på rette tidspunkt er ofte af afgørende betydning for kvaliteten af de tørrede blomster. Indsaml altid i tørt vejr, enten sent på formiddagen eller tidligt på eftermiddagen. Flere af de arter, som skal tørres, bør plukkes inden at blomsterne er sprunget ud (f.eks. evighedsblomster, hindebæger og kugletidsel) , mens andre bør være helt udsprugne (græsser brudeslør, lavendel og amarant, (Amaranthus caudatus).


Tørring i luft

Planter, der har et ringe fugtindhold er lette at lufttørre. Stilkene bindes løst sammen og hænges op et lufttigt sted i skygge. For at stilkene skal forblive lige hænges planterne med blomsterne nedad. Hæng ikke buketterne for tæt på hinanden.

Billede

Evighedsblomster kan anvendes på mange forskellige måder.

Man kan også tørre med varme

Blomster med større fugtindhold tager længere tid at tørre i luft. Med et tilskud af varme påskyndes tørringsprocessen. Et mindre antal blomster kan hurtigtørres i ovnen. Blomsterne spredes ud på ovnristen og tørres ved svag varme og med lugen på klem, i en til to timer.

 

tips
Tørring i mikrobølgeovn

Skal det gå hurtigt for sig, kan man helt enkelt gøre brug af mikrobølgeovnen. Brug laveste effekt og eksperimenter med tørretiden. Afhængig af planten kan man forsøge med tider fra 5-90 min. Som tommelfingerregel gælder: Hvis blomsterne rasler ved berøring, så er de færdige. Da man ikke kan bruge metalgenstande i forbindelse med mikrobølgeovne, kan man ikke binde dem op med metaltråde før efter tørringen.

 

Forskellige midler til tørring
Blomster med meget stort fugtindhold mister både farve og form ved lufttørrring. For at trække vandet ud så hurtigt og skånsomt som muligt, kan man anvende et tørremiddel. Tidligere anvendte man sand, boraks eller vaskemiddel. Processen går betydeligt hurtigere med silikagel (kiselsyregel) eller blågel, som kan optage en betydelig større mængde vand. Man kan være heldig, at apoteket eller farvehandleren stadig har det på lager. Ellers forhandles det hos materialisten. Selv blomster, som almindeligvis er svære at tørre, som iris, riddersporer, klokker og narcisser, ser friske ud efter 2-4 dage. Zinnia, engblomme, pompondahlia, roser, nellike, begonie og tagetes tørrer på 3-6 dage. Tag varsomt på de tørrede blomster. De er meget skrøbelige.

 

Billede

Blåklokker er meget smukke i tørrede buketter.

 

Glycerin til grene
Det er meget svært at tørre kviste og grene med saftige bær. De kan konserveres ved, at man erstatter plantesaften med glycerin, som fordamper meget langsomt. På den måde holder grenene meget længere. Man anvender en blanding af 60% kogende vand og 40 % glycerin- Grenene skæres af skråt og placeres i den varme opløsning. Efter en til to uger er glycerinen trængt helt ud i bladene. Det ses ved at bladene får en noget mørkere farve og føles en smule fede. Nu er grenene færdige og kan tages op af opløsningen.

 

TRIN FOR TRIN

Konservering med silikagel
1. Man skal have en kasse af metal eller glas, som kan lukkes lufttæt med elastik eller klemme.
Billede
2. I bunden af kassen hælder man et lag silikagel, hvori blomsterstilkene stikkes ned. Åbne blomster, som klokker, tørres oprejst, mens lukkede blomster lettere tørres med blomsten nedad. Lange blomster lægges ned i en flad beholder.
3. Derpå fylder man silikagel 2-3 cm over blomsterne. Karret eller kassen forsegles lufttæt, f.eks. med tape.
Billede
4. Afhængig af hvor meget vand blomsterne indeholder, tager det fra 3-6 dage inden de er helt tørre. Derefter hældes silikagelen forsigtigt fra. Resterende korn fjernes med en pensel.
5. Det er oftest muligt at genanvende silikagelen. Er farven ændret fra blå til farveløs, kan kornene ikke optage mere vand. I så fald skal det tørres ved opvarmning i en ovn ved 200 °C. Opbevar altid silikagel i tætlukkede beholdere, så det ikke optager luftens fugtighed.
Billede

kildemateriale Blomstrende Fritid
Last updated 23.2.2004
kommentarer ?